Artikel top billede

Microsoft-rivaler vil have ændret browser-forslag

Microsofts konkurrenter er ikke tilfredse med selskabets forslag om at inkludere alle browsere i Windows.

Computerworld News Service: Microsofts anti-monopol-forslag til EU-Kommissionen har stadig behov for enkelte små, næsten kosmetiske, ændringer, hvis der skal være fair konkurrence på browsermarkedet, mener nogle af software-gigantens konkurrenter.

Deres bekymringer går igen hos organisationen Ecis, der tæller medlemmer som Oracle, IBM, Red Hat og andre, samt en række forbrugergrupper, der følger monopol-sagen nøje.

Microsoft har foreslået, at styresystemet Windows skal give brugerne valget mellem de mest populære browsere, den første gang de forsøger at logge på internettet.

Har Internet Explorer en fordel?

Både forbrugergrupper og konkurrenter bifalder idéen, men de mener dog, at det skærmbillede, der tilbyder valget, giver Internet Explorer en fordel og vil afholde folk fra at vælge en anden browser.

Samtidig mener de, at den prøveperiode på to år, der vil blive skudt i gang, når aftalen er i hus, er for lang.

De mener også, at der skal indføres en overvågning af skærmbilledet, så den bliver tjekket hver sjette måned. Det skal ske for at sikre, at den ønskede effekt opnås, så folk bliver opmuntret til at udnytte valgfriheden.

I begyndelsen af året fremsendte Europa-Kommissionen en liste over forbehold til Microsoft. Her blev virksomheden beskyldt for at udnytte Windows' dominans til at fordreje konkurrencen på markedet for internet-browsere.

Anklagerne kommer fem år efter, at kommissionen fandt Microsoft skyldig i monopol-misbrug på markedet for media-afspillere og serversoftware. Foreløbigt har virksomheden betalt mere end 7,5 milliarder kroner i bøde i den sag.

Udsigten til en ny dyr og ydmygende europæisk monopol-dom fik i sidste måned Microsoft til at tilbyde en afslutning af browser-sagen.

Kommissionens konkurrence-kommissær, Neelie Kroes, er tilfreds med, at sagen ser ud til at være ved at nået til vejs ende.

Det skarpe blik

EU's monopol-regler kræver imidlertid, at et forlig af den pågældende type skal vurderes af interesserede tredjeparter, som for eksempel konkurrenter og forbrugergrupper.

Opera, den norske browser-producent, Google med sin Chrome-browser og Mozilla, der står bag Firefox, er alle i gang med at færdiggøre deres formelle vurdering af forliget, og de tre parter er enige om, at der stadig findes små, men vigtige, problemer i Microsofts tilbud.

Neelie Kroes fortæller, at hun ikke er overrasket over konkurrenternes indsigelser mod Microsofts tilbud.

"Der vil aldrig være 100 procent tilfredshed, når så mange mennesker er involveret," sagde hun i sidste måned. Selv anser hun forliget for at være nok.

Frygten for at komme til at virke som evigt utilfredse problemmagere har fået de af konkurrenterne, der bliver mest påvirkede af forliget, til at træde meget varsomt i deres fremstilling af indsigelserne over for Neelie Kroes og hendes hold.

"Et skærmbillede med flere valgmuligheder er en god løsning, som vi også støtter, men der er stadig enkelte skønhedspletter - ting der nemt kan fikses," siger Håkon Wium Lie, der er teknologi-direktør hos Opera, som er den virksomhed, der med sin klage over Microsoft, satte gang i sagen for to år siden.

Dette er konkurrenterne utilfredse med

Skærmbilledet, som Microsoft har udformet, advarer mere end én gang forbrugerne om, at de tager en risiko, hvis de vælger at åbne en fil, som ikke stammer fra virksomheden selv.

Opera vil gerne have den advarsel fjernet, så man kan erstatte Internet Explorer med en anden browser med et enkelt klik.

Opera er desuden utilfreds med selve designet af skærmbilledet, hvor man finder Internet Explorer på den vigtigste plads øverst i venstre hjørne af skærmen.

Virksomheden ser gerne, at placeringen af de fem skærmbilleder bliver tilfældig fra gang til gang i modsætning til nu, hvor browserne er stillet op i en bestemt rækkefølge fra venstre mod højre.

Rækkefølgen betyder særligt meget for Mozilla, som med den nuværende inddeling efter virksomhedsnavne finder sig selv på den mindst attraktive plads længst til højre på skærmen.

"Det vil være sørgeligt for både internettet og for konkurrencen, hvis der ikke bliver gjort noget ved de skønhedspletter," siger Håkon Wium Lie..

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere